maanantai 28. kesäkuuta 2010

Viisitoista minuuttia tämä ei ollut tämä huone

Nyt olen ollut täällä jo tunnin ja kaksi minuuttia, luulisin. Aika, se ei ole mitään mitä muualla tässä huoneessa. Oli hieno viikonloppu, harmi että se kesti vain vartin, tai en oikeastaan muista, suunnilleen sen verran kuitenkin.

En muista olenko maininnut, mutta kävin vähän aikaa sitten kirjastossa ja lainasin yhdeksän kirjaa. Mietin siinä lainatessani, että muistaakohan se kirjastotäti minua. Lainasin joskus ihan kamalasti kirjoja, kymmenestä toiseen mahtui siihen yhteen valtavaan kirjastokassiin. Sitten seisoskelin kirjaston edessä painavan laukun kanssa ja odotin että pimeästä näkyy tuttu rekisterinumero. Piti kysyä jos ei ymmärtänyt jotain mmitä kirjoissa oli, en kyllä kysynyt koska se saattoi selvitä seuraavasta kirjasta.

Luin viime yönä loppuun yhden niistä kirjoita. Se oli Leena Rantasen Puolen tunnin loma. Sen kannessa on sellainen kuva, missä näkyy ulkokahvilan pöytiä, etualalla oleva pöytä on tyhjä ja siin on kaksi kahvikuppia. Kauempana joku yksin istuva nainen katsoo tyhjää pöytää. Se on oikeastaan aika hieno. Se kirja, niin, se kertoi kohtaamisista. Takakannessa oli hienosti kirjan aiheesta: "--että toinen ihminen on vain yhden askeleen päässä". Lyhyet, korkeintaan kolmen sivun tarinat kertoivat aina miten ensin jossain oli nainen, jossain mies ja sitten jompikumpi teki tai sanoi ja lopussa ne lähtivät yhdessä tarinasta. Sinänsä ikävää että aina vain miesnainen mutta luulen että idea toimi ihan hyvin ja tuli kyllä selväksi.

Lempitarinani oli kirjan nimikkotarina Puolen tunnin loma. Siinä ensin mies toteaa vastaantulevalle naiselle tämän olevan rakastunut. Nainen kieltää ja kertoo olevansa korkeintaan kaikkeen yleensä ja viettävänsä puolen tunnin lomaa ihmetellen ja huomaten kaiken ihmeellisen mitä kaupungissa on, kaikki näyttää niin erityiseltä. Mies pitää ideasta ja pyytää päästä lomalle mukaan, sehän olisi hauskaakin. Nainen empii ja estelee aluksi, mutta hyväksyy lopulta miehen seuraansa ja he viettävät oikein hauskan loman.

Kohtaaminen, hetki, ensivaikutelma, yllätys, inspiraatio, huomaaminen ja huolettomuus, aika. Tätä lisää kotikaupunkeihin ja ihmisille. Ehkä luen toisenkin kirjan, ehkä tavoitan yölukemisen seuraavan uppoutumisen.
Vartin loma, mitä.
Ehkä voisitte mennä ulos ja viettää viiden minuutin loman.

Onko se muuten kukka-istutukset tai kukkais-tutukset?

Ei kommentteja: